Terra Incognita

Terra Incognita” oli varhaisten karttojen ilmaisu tuntemattomille alueille. Taidokkaat lohikäärmekuvitukset ilmaisivat kartografien käsityksiä näistä tutkimattomista alueista; ”HC SVNT DRACONES" (täällä ovat lohikäärmeet). Varhaisten karttojen hirviöhahmot pohjautuivat usein vanhoihin myytteihin.

Tässäkin näyttelyssä on kyse eräänlaisista kartanpiirtäjän näyistä. Jättiläisissä on muistumia aasialaisista Kara shi shi –hahmoista. Buddhalaisperinteen mukaan nuo ulkonäöltään paholaismaiset leijonakoirat palvelevat hyvää: niiden tehtävänä on suojella temppeleitä, koteja ja sisällä olevia ihmisiä. Kara shi shi –hahmot kuvataan usein pareittain ja niiden attribuuttina on pallo jalkojen juuressa.

Nykyinen maailmankuva järkkyy monin tavoin – ehkä dramaattisimmat seuraukset voivat liittyä ilmaston lämpenemiseen. Onko tässä tulevaisuuden kartanpiirtäjän näky: myyttiset hahmot tunnetun maailman rajoilla. Miten maapallolle käy – onnistuvatko suojelushahmot tehtävässään vai onko ihmiskunnan piittaamattomuus suurempi.
 


Garden party


Taistelu valosta &
Staglienon tiellä

Näyttelykokonaisuudet pohjautuvat oleskeluuni Taiteen edistämiskeskuksen residenssissä Genovassa syksyllä 2014. Staglieno on Genovassa oleva monumentaalinen veistospuisto ja hautausmaa. Näyttelyn nimi viittaa sekä tuon hautausmaan polkuihin että myös abstraktimmin kuolemantanssi-teemaan.

La Danza Macabra symboloi monta muutakin elämän tai yhteiskuntapolitiikan vastakkainasettelua: valon ja pimeyden toistuvaa kamppailua vuodenajoista ja ihmismielestä. Myös yhteiskunnassamme tuntuu olevan käynnissä taistelu järjen valosta. Monet valistusajalta peräisin olevat ihanteet ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta – jopa demokratiastakin – joutuvat päivittäin testatuiksi. Taistelu valosta viittaa myös taisteluun sellaisen politiikan puolesta, jossa heikoimpien taakkaa jaetaan hyvinvointivaltion ihanteiden mukaisesti.

Ecce Homo -sarjassani pohdin, voiko yhtaikaa nähdä pinnan ja sen alle: lihan, veren ja luut – ja mitä silloin näkee.

 


Janus ja Justitia

Kansalaistottelemattomuus oli aihepiiri,  josta aikanaan kirjoitin oikeustieteen opintojeni lopputyön. Aiheenvalinta kuvasi jo tuolloin kiinnostustani oikeuden monikasvoisuuteen. Maalauksissani tulkitsen oikeuden jumalattaren hahmoa januskasvojen kautta. Justitialla voi näissä maalauksissa nähdä kahdet kasvot lainmukaisuuden ja oikeudenmukaisuuden hakiessa niissä paikkaansa. Kansalaistottelemattomat jättiläiseni ovat oikeuden jumalattaren, Justitian, pikku apureita, jotka toiminnallaan herättävät yhteiskunnallisesti tärkeää keskustelua oikeuden rajoista. Hahmoni voivat olla kriittisiä, ärhäkkäitä, provosoivia ja uteliaita – humoristisiakin, mutta toivon niiden kuitenkin aina olevan väkivallattomia. Kansalaistottelmattomia jättiläisiäni ovat mm. Justitian apuri Arktiksella sekä Justitian omapäinen tytär, joka leikeissään puntaroi lain ja anarkian suhdetta.

 


Freaks – kunnianosoitus omantienkulkijoille

Etsin Freaks-hahmoissani puhdasta, alkuvoimaista ilmaisua, joka ei karta rumuutta, kumartaa traditioille ja pitää karheaa kauniina. Teoskokonaisuus on kunnianosoitus heille, jotka ovat uskaltaneet kulkea omia teitään - ehkä valiten marginaalin, ehkä provosoiden. Samalla he ovat antaneet voimaa ja rohkeutta monille muille omien elämänvalintojen edessä - tai vain hämmentämällä pitäneetarvomaailmamme ja yhteiskuntamme liikkeessä. He ovat alleviivanneet päättömienkin unelmien tärkeyttä muistuttamalla meitä siitä, että joka pojalla ja tytöllä on siivet olkapäissä…

 


Mona Lisa meets Motörhead &
Rockkukkoja ja feministejä

Näyttelykokonaisuudet käsittelevät rockmusiikkimaailman viitekehyksen kautta sukupuoleen ja ikään liittyviä rooliodotuksia ja niillä leikittelyä – feminististä äänenpainoa unohtamatta. Osa teoksista kuvaa musiikin energiaa ja sen välittymistä konserttitilanteissa soittajilta/laulajalta yleisölle. Kuulun siihen taiteilijajoukkoon, jolle musiikki on yksi tärkeä inspiraation lähde. Maalausteni ja mielimusiikkini kieli on itse asiassa sama - minua viehättää tietty primitiivinen ilmaisu, karheus, alkuvoima, selkäytimestä lähtevä energia, puhdas alkutilainen oleminen. Teosteni yhtenä pyrkimyksenä on lähestyä sellaista ihmisen perusolemusta, joka voisi olla tunnistettavissa kulttuurista ja elinympäristöstä riippumatta.

 


Introkuva: AJ Savolainen
Teoskuvat: Arto Rummukainen
Terra Incognita -näyttelyn kuvat: Pasi Autio
Kakolan näyttelyn kuva: Marjo Levlin